Site pictogram De Kracht van Cranio

Complicaties bij een bevalling

De geboorte van een kind wordt vaak overschaduwd door de pijn van de moeder. Maar ook voor het kind is het een heftige ervaring. Nooit meer zal het adrenaline gehalte in het bloed zo hoog worden als tijdens de geboorte. De veranderingen voor het kind zijn groot, nl. van een warme, donkere, comfortabele zak naar een koude, heldere en drukke omgeving. Het is niet moeilijk te begrijpen dat hier zowel emotioneel als fysiek schade door kan ontstaan.

Tijdens een natuurlijke geboorte moet de baby door het geboortekanaal. Zo ontstaat grote druk op de schedelbotten. De schedel van de baby is echter flexibel genoeg doordat de schedelbotten nog zacht zijn en ze kunnen zelfs over elkaar schuiven. Maar dat mag natuurlijk niet te lang duren.

Bij langdurige of gecompliceerde bevallingen kan het kind in het geboortekanaal blijven hangen, waardoor de overlapping van een aantal schedelbotten wel te lang duurt. Er kan dan een blijvende compressie van de schedelbotten ontstaan en/of een asymmetrie tussen links en rechts. Dit heeft als gevolg dat de normale bewegingen van de schedelbotten niet meer optimaal zijn, of zelfs dat er druk op de hersenen ontstaat.

Bij een keizersnede gaat de baby niet door het geboortekanaal en krijgen de schedel en het lijf van de baby niet de mogelijkheid zich te ‘setten’. Ook gebeuren de veranderingen, van warm, donker, comfortabel naar koud, helder, druk, nog sneller voor het kind dan bij een gewone bevalling. Fysieke beschadigingen komen dan minder voor, maar emotioneel is het zowel voor het kind als de moeder zwaarder. Eigenlijk is een keizersnede een ingreep die het natuurlijk proces van de bevalling, met haar opeenvolgende stappen, onderbreekt voor moeder én kind.

Bovenstaande kan verschillende gevolgen hebben voor het kind in ontwikkeling, zoals: adhd/ add, allergie, dyslexie, driftbuien, ontwikkelingsstoornis, leerproblemen, gedragsproblemen, spraakproblemen, achterstand in ontwikkeling motoriek, probleem met middenoor, soms autisme.

Tijdens de evaluatie van het Cranio Sacraal systeem (het ‘onderzoek’) zijn de storingen c.q. compressies en/of asymmetrieën op te sporen en te voelen. Hoe eerder dit onderzoek plaats vindt, hoe beter. Omdat hoe eerder wat aan een verstoring wordt gedaan, hoe groter de kans dat de baby een blije baby is en blijft. Het evaluatie-onderzoek is goed voor baby’s, maar zeker ook voor ouders met een baby die niet zo tevreden zijn (huilbaby, baby met veel darmkrampjes).

Tijdens Cranio Sacraal behandelingen zijn de stoornissen te corrigeren en zullen de gevolgen voor het kind, indien de problematiek in het Cranio Sacraal systeem zat, positief beïnvloed kunnen worden en zelfs verdwijnen.

 

Mobiele versie afsluiten