Cranio Sacraal therapie

Naast de ademhaling en de hartslag is het Cranio Sacraal systeem de derde levensfunctie van het lichaam. Dit stelsel wordt beschouwd als de ademhaling van onze hersenen en het zenuwstelsel. Het regelt de werking van alles wat er in je lichaam gebeurt.

De naam Cranio Sacraal therapie is een verwijzing naar de twee uiteinden van ons bovenlichaam: vanuit de schedel (= cranium) wordt hersenvocht in golfbewegingen via de wervelkolom naar het heiligbeen/ stuitje (= sacrum) gepompt en weer terug omhoog. Het ritme waarin dat gebeurt is de basis voor Cranio Sacraal therapie: het zet bindweefsel, botten en organen in beweging. Een beperkte beweging betekent dat een verkramping is ontstaan door een (oude) emotionele of fysieke klacht.

De therapeut gaat op zoek naar die beperkingen en volgt de beweging van het lichaam zoals het zich voordoet, zonder ook maar iets te forceren. Door middel van langdurige, lichte aanrakingen verlichten de spanningen, waardoor je beter in de stroom van je levensenergie komt te staan.

Meer inzicht over hoe een Cranio Sacraal behandeling verloopt vind je in De sessie.
Een inhoudelijker verhaal over Cranio lees je in: Het Cranio Sacrale ritme.